خانواده به عنوان سیستم اجتماعی شامل گروهی از افراد است که از طریق ازدواج ،تولید مثل و پرورش فرزندان باهم زندگی میکنند.
خانواده سازمانی است که بستر ساز رشد و رفاه جسمی وًروانی و اجتماعی کودک و عامل رسیدن وی به تعادل فیزیکی روانی و اجتماعی است.
بی شک از هم پاشیدگی سیستم خانواده و جدایی والدین از هم میتواند این رشد و رفاه جسمی و روانی کودک را بر هم زند و خدشه دار کند اما نحوه صحیح ارتباط برقرار کردن با فرزندان بعد از جدایی در محیط های مختلف مدرسه ،خانه،محله و خانواده میتواند این صدمه را کمتر کند.
طلاق و جدایی در خانواده به دو شکل صورت میگیرد:
طلاق عاطفی
طلاق واقعی
طلاق عاطفی به این صورت است که زن و مرد از نظر عاطفی در خانه هیچ ارتباطی باهم ندارند هیچ ارتباط زناشویی ،کلامی،و عاطفی در بین انها دیده نمیشود.ولی باهم در یک خانه با بچه ها زندگی میکنند به اصطلاح باهم همخانه هستند.
گاهی ممکنه برای اختلافهایشان و مشکلاتی که دارند یاهم بحث و دعوا کنند ،مشاجره داشته باشند. به عبارت دیگر زن و مرد فقط در مواقع دعوا باهم صحبت میکنند.
این نوع رابطه خیلی مخربتر از رابطه ای است که کلا قطع شده و زن و شوهر دیگر هیچ ارتباطی ندارند.به دلیل اینکه فرزندان مدام در محیط پرتنش و سرد و بی روح قرار میگیرند و رشد و پرورش یافته که اثرات هیلی جبران ناپذیر و مخربی دارداز جمله افسردگی و پرخاشگری.
اما طلاق واقعی به قطع کامل ارتباط زن و شوهر می انجامد و تنش ها و محیط ناامن عاطفی خانه از بین رفته.
در این جدایی بهتر است هر یک از والدین و اطرافیان رفتار مناسب و مسئولانه ای در قبال فرزندان داشته باشند که فرزندان کمتر دچار اسیب شوند.
بعد از طلاق یکی از والدین حضانت کودک را برعهده میگیرد اما چنین چیزی به معنای حذف یاکمرنگ شدن نقش والد دیگری نیست
والدی که مسولیت حضانت فرزند را به عهده گرفته باید از سلامت جسمانی روانی برخوردار باشد و مهارت های فرزند پروری و والدینی اشنا باشد
زندگی با یک والد باعث بروز مشکلات روانی در کودک یا نوجوان نخواهد شد مگر اینکه والدین بخواهند با بی اعتبار کردن همدیگر نقش همدیگر را در فرایند فردند پروری ضعیف کنند و رفتار نامناسب در مقابل فرزندان داشته باشند و از فرزندان به عنوان اهرمی برای مقابله باهم استفاده کنند.
عوامل موثر در روند ارتباط موثر فرزند -والدین بعد از طلاق:
١.جانبداری بی دلیل از فرزند در برابر والد دیگر یا حمایت بیجا از فرزند در بیرون خانواده ان هم زمانی که فرزند مار اشتباهی انجام داده
٢.نرمش و انعطاف پذیری بی دلیل صرفا بخاطر اینکه فرزند طلاق است
٣.مشاجره والدین در حضور فرزندان و استفاده از کودکان به عنوان ابزاری برای کسب اطلاعات برای والد دیگر
۴.ایجاد ترس در کودکان باانجام رفتارهای پرخاشگرانه یک والد نسبت به والد یا خواهر و برادر های خود در حضور کودک
انتقال پیام توسط کودکان
– در صورتی که فرزندان پیامی از همسر سابق اورد به دفاع مقاومت و چالش برنخیزید.در این صورت مطمئن باشید که بین شما و کودک جنگ خطر ناک رخ خواهد داد.
بهتر است به ارامی به فرزندشان بگویید”من و پدرت سر خیلی چیزها اختلاف داریمو این باعث شده که نتونیم باهم زندگی کنیم ولی این فقط مربوط به ماست و نمیخواییم شما در این مورد دخالت کنید.
– با کودک صادق باشید و نقش بازی نکنید.اگر پنهان کاری کنید فرزندان هم پنهان کاری خواهند کرد.
مثال:به پدرت نگو ماشین خریدم…
ارتباط با هر دو والد
– فرزندان به هر دو والد نیاز دارند.هر چقدر هم والدین مشکل داشته باشند و از هم متنفر باشند کودک حق دارد هر دو والدین رو ببیند و باانها وقت بگذرانند اگر فرزند حس کند که علی رغم طلاق همچنان پدر و مادر خود را دارد کمتر افسرده خواهد شد.
فرزندان فقط در موارد خاص زمانی که یکی از والدین خلاف کار ،بزهکار،بیمارروانی،برخاشگر ،و معتاد باشد میتواند رابطه را محدود یا قطع کرد.
بهتر است ملاقات های کودک یا والدی که مسئول حضانت او نیست منظم باشد ملاقاتها باید هفتگی و از صبح تا عصر باشد.
این کار باعث میشود سلامت روان افزایش اعتماد بنفس و بهبود عملکرد تحصیلی کودک را همراه دارد.
والدین باید بدانند تقویت رابطه فرزندان با والد همجنس به تقویت هویت جنسی و شخصی انها کمک میکند کمتر مضطرب و افسرده میشود و قانون شکنی و پرخاشگر ی در انها کمتر دیده میشود.
همچنین فرزندان حق دارند با دیگر اعضای خانواده و اقوام پدری و مادری وقت بگذراند.
صمیمیت والدین و فرزندان بعد طلاق مسیری برای پیشگیری از مشکلات روانشناختی و کاهش اثار منفی طلاق و پیشرفت تحصیلی خواهد شد.
البته این صمیمیت باید تاحدی باشد که ضمن محبت و نوازش و بازی با فرزندان فاصله و حد و مرز حفظ شود.
سازگاری روانی با فرزندان طلاق
– به کودک فرصت عزلداری و بروز هیجانات منفی اش را بدهید.
– با کودک درباره طلاق و جدایی حرف بزنید و نظرش رو در اینباره بخواهید اجازه دهید احساسات واقعی خود را به پدر و مادرش داشته باشد.
– درک وضعیت کودک بعد طلاق .رفتارهایی مثل بی اشتهایی بد خوابی شب ادراری و گریه کردن و بهانه اوردن و پرخاشگری و افت تحصیلی بهتر است از طرف والدین پذیرفته و حمایت شود.
– وقت گذاشتن برای کودک فراهم کردن محیط مناسب برای ابراز کلامی و غیر کلامی احساسات کودک مثل بازی نقاشی فعالیتهای ورزشی
– فن تعمیم: برای بچه ها توضیح دهید کودکان زیادی وجود دارند که در خانواده های تک والدی بسر میبرند.اجازه دهید فرزندان خود انتخاب کنند با چه کسی زندگی کنند.
– با کودک همدلی کنید.
– فن عادی سازی:برای کودکان توضیح دهید که با طلاق و جدایی والدین خیلی چیزها در خانواده عوض میشود.
– حتما قبل از جدایی کودکان را مطلع کنید از دلایل جدایی به او بگویید و بهش اطمینان بدعید تحت هر شرایط اورا دوست خواهند داشت.
– از انها نخواهید بین شما داوری کنند جانبداری فرزندان از هر یک از والدین باعث تنش روانی افسردگی و پرخاشگری خواهد شد.
انهت بیشتر از همه ترجیح میدهند که جانب هیچ کس را نگیرند.
و در اخر
اگر در صورت بروز مشکلان رفتاری افسردگی بی خوابی و افت تحصیلی حتما با روانشناس کودک در تماس باشید.
منبع : niniha
[ad_2]