بلعیدن اشیا توسط کودک، چگونگی جلوگیری از خفگی

وقتی کودکی دچار خفگی شود، قادر به نفس کشیدن نیست، در صورت رسیدگی به موقع می توان از آسیب ها جلوگیری کرد. مایعات شایع ترین علت خفگی در شیرخواران است، درحالی که بادکنک، اشیاء ریز و غذاها (آبنبات، مغزها، انگور، تکه های کوچک اسباب بازی) شایع ترین علل انسداد راه هوایی در اثر جسم خارجی در کودکان را تشکیل می دهند. 

چرا کودکان به سادگی دچار خفگی می شوند؟

راه هوایی کودکان باریک است به همین دلیل خیلی راحت دچار انسداد می شوند. هنوز خوب دندان در نیاورده اند و دوست دارند اشیاء را در دهان بگذارند، این راهی برای شناخت دنیای اطرافشان است.

چه چیزی کودکان را خفه می کند؟

خوردنی های سفت مانند آب نبات، مغزها، بادام زمینی، آجیل، تخمه، ذرت بو داده، استخوان، تکه های بزرگ غذا مانند تکه های بزرگ گوشت، تکه های بزرگ شیرینی و… برای کودکان خطرناک هستند. کودکان در صورت عدم مراقبت لازم حتی با خوردنی هایی مثل حبه انگور که خیلی نرم و کوچک هستند هم ممکن است خفه شوند. هم چنین اشیاء ریز مانند سکه، دکمه و باطری های کوچک ساعت، سنجاق، پیچ، اسباب بازی های کوچک یا تکه های کوچک اسباب بازی های بزرگ، بادکنک قبل از این که باد شود یا وقتی می ترکد، می تواند موجب خفگی کودک شود.

علایم گرفتگی راه هوایی و خفگی در کودکان چیست؟

-علایم انسداد راه هوایی با جسم خارجی شامل شروع ناگهانی مشکل تنفسی همراه با سرفه، اُغ زدن و خس خس می باشد. 

-شروع ناگهانی یک مشکل تنفسی در  نبود تب و دیگر علایم تنفسی (سرفه قبلی، احتقان یا پرخونی بینی) نشان دهنده ی مسدود بودن ره هوایی تنفسی کودک با جسم خارجی است. 

-علایم بستگی به محل گیر کردن و جنس جسم خارجی دارد. شروع ناگهانی و سریع علایم در کودک به هنگام غذا خوردن یا بازی کردن با اسباب بازی و اجسام کوچک، احتمال وجود جسم خارجی در گلو را تقویت می کند.

-غذا یا جسم خارجی پس از بلع ممکن است از دو راه عبور کنند، وارد دستگاه تنفس و یا وارد دستگاه گوارش شوند. 

در صورت وارد شـدن جسـم خارجی به دستگاه گوارش علایم زیر به طور شایع دیده می شوند

۱-سرفه و حالت خفگی

۲- احساس گیر کردن چیزی در گلو

۳- بلع مشکل یا دردناک

۴- امتناع از غذا خوردن و آبریزش دهان به جای عمل بلع

۵- استفراغ دائمی

۶-مری در پشت نای و در مجاورت با آن قرار دارد و در صورت گیرکردن چیزی در آن متورم شده و می تواند راه تنفسی را ببندد و علایم اختلال تنفسی ایجاد کند.

 

در صورت وارد شـدن جسم خارجی به دسـتگاه تنفس علایم زیر به طور شایع دیده می شوند

-شروع ناگهانی سرفه با صدایی خشن

-از دست رفتن کامل صدا، به علت انسداد کامل راه تنفسی

-خشن شدن صدا

-بلع مشکل یا دردناک

-تغییر رنگ پوست کودک به خاکستری یا آبی

-خس خس سینه که بدون گوشی هم قابل شنیدن است و نشانه تنگی راه تنفسی در داخل ریه ها است.

-اجسام خارجی کوچک به خصوص تکه های غذا می توانند با پایین رفتن از نای به ریه ها برسند و این عارضه را ایجاد کنند.

-ریه راست بیشتر درگیر می شود ولی ممکن است جسم خارجی به هر ناحیه ای از ریه ها وارد شود.

-به طور کلی هر چه جسم خارجی بالاتر گیر کند، علایم بیشتری دارد و خطرناک ترین محل نزدیک تارهای صوتی است، زیرا این ناحیه بسیار تنگ است و اگر با جسم خارجی مسدود شود منجر به مرگ خواهد شد.

 

برای پیشگیری از خفگی کودک چه باید کرد؟

-اسباب بازی ها متناسب با سن کودک انتخاب شوند.

-اسباب بازی هایی که قطعات کوچک و جدا شدنی دارند، در اختیار کودکان کمتر از  ۵ـ۶سال قرار داده نشوند. معمولاً بعد از این سن کودک اسباب بازی را در دهانش نمی گذارد.

-هدایایی که دوستان و آشنایان به کودک می دهند بازبینی شوند و پس از اطمینان از ایمنی در اختیار کودک قرار داده شوند.

-اطمینان حاصل شود که اشیاء کوچک خارج از دسترس کودکان زیر ۳ سال نگهداری می شوند تا نتوانند آن ها را ببلعند.

-هیچ گاه از لیوان و فنجان به عنوان جایی برای نگهداری اشیای کوچک استفاده نشود، چون ممکن است کودک ندانسته آن ها را بردارد و به جای نوشیدنی سر بکشد.

-اسباب بازی های کودکان بزرگ تر باید به دور از هم بازی های کوچک تر آن ها نگهداری شوند.

-به کودکان غذاهایی مناسب سن شان داده شود، غذاهایی مانند ذرت بو داده، انگور، بادام زمینی، آجیل و… برای کودکان زیر ۳ سال مناسب نیست. در صورت مصرف این خوراکی ها به قطعات کوچک تقسیم شوند و به کودکان بیاموزید غذای خود را خوب بجوند.

-کودکان هنگام نوشیدن مایعات به مراقبت نیاز دارند.

-به کودکان بیاموزید هنگام غذا خوردن، بازی و جست و خیز نکنند و ندوند.

-بندهای کشیده شده در پرده ها و کرکرها کوتاه شوند و دور از دسترس کودکان نگه داشته شوند.

-به کودک اجازه ندهید اسباب بازی هایی مانند سوت را به گردن بیاویزد.

-بچه های خیلی کوچک نباید با بادکنک بازی کنند، زیرا دوست دارند بادکنک را گاز بگیرند و لاستیک بادکنک پس از ترکیدن ممکن است به داخل ریه های آن ها فرو رود.

-حیوانات، بیرون از اتاق خواب نگهداری شوند و از یک توری بر روی کالسکه کودک استفاده شود.

-بهتر است همه والدین و مراقبان کودک دوره های آموزشی کمک های اولیه را بگذرانند، با این کار در بحران می توانند جان کودکان را نجات دهند.

در صورتی که کودک جسمی را بلعید چه باید کرد؟

۱٫ جسم خارجی می تواند موجب انسداد خفیف تا شدید راه هوایی شود. در انسداد خفیف کودک می تواند سرفه کند و از خود صداهایی تولید نماید. زمانی که انسداد شدید باشد، کودک قادر به سرفه کردن و یا تولید هیچ صدایی از خود نمی باشد.

۲٫ اگر انسداد راه هوایی با جسم خارجی خفیف است، مداخله نکنید. کودک را از نظر پیشرفت به طرف انسداد راه هوایی شدید تحت نظر بگیرید و به او اجازه دهید با سرفه کردن راه هوایی خود را پاک نماید.

۳٫ اگر انسداد راه هوایی با جسم خارجی شدید است (کودک قادر به تولید هیچ صدایی نیست) بایستی برای رفع انسداد دست به کار شوید.

۴٫ در شیرخواران دوره های پنج ضربه به پشت و متعاقب آن پنج بار فشردن قفسه سینه را تا زمانی که جسم خارجی بیرون رانده شده و یا شیرخوار بیهوش شود ادامه دهید. 

۵٫ اگر کودک جسمی را بلعید حتی اگر بدون علامت باشد، فوراً به اورژانس بیمارستان برده شود. پزشک می تواند با کمک تصاویر پرتونگاری محل جسم خارجی را مشخص کند و با کمک ابزار مناسب جسم را با دقت خارج کند. 

۶٫ اگر کودک قادر به صحبت کردن یا گریه کردن نباشد و رنگش به دلیل نرسیدن اکسیژن، آبی یا خاکستری کم رنگ شده باشد، مشخصه انسداد کامل راه تنفسی است.

۷٫ اگر کودک دچار گرفتگی گلو شده ولی به نظر نمی رسد که راه تنفسی او به طور کامل مسدود شده باشد، باز هم خیلی سریع به بیمارستان رسانده شود و همواره یک نفر مراقب کودک باشد. اگر انسداد به طور کامل برطرف شود، باز هم نیاز به بررسی های پزشکی وجود دارد.

منبع : niniha

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در خبرنامه مقالات ما عضو شوید

مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید