درمان اسهال در کودکان، راه چاره

یکی از بیماری‌های شایع کودکان اسهال می‌باشد . تقریباً ۸۰ درصد مرگ‌ومیرهای کودکان دریک سال اول زندگی به خاطر کم‌آبی و از دست دادن املاح بدن ناشی از اسهال در کودکان است.

زمانی می گوییم فردی دچار اسهال شده که در طول یک شبانه‌روز سه بار مدفوع شل و آبکی داشته باشد. کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند معمولاً در طول روز چندین بار مدفوع شل و  نرم دارند که برای آن‌ها افزایش دفعات مدفوع و شل‌تر شدن آن در نظر گرفته می‌شود. هر کودک زیر پنج سال تقریباً بیش از سه بار در سال به اسهال مبتلا می‌گردد.

 اسهال کودکان معمولاً در دو سال ابتدایی زندگی و مخصوصاً زمانی که تغذیه تکمیلی آغاز شد یعنی بین ۶ تا ۱۱ ماهگی اتفاق می‌افتد. اسهال ویروسی در فصل زمستان و اسهال عفونی در فصل تابستان کودک را مبتلا می‌کند.

اگر گاهی اوقات مدفوع شل باشد جای نگرانی نیست ولی وقتی‌که کودک چند روز دچار دفع غیرعادی شد بایستی حتماً با پزشک او تماس بگیرید

اگر مدفوع کودک گاه‌وبیگاه شل باشد جای نگرانی نیست ولی اگر حرکات روده کودک ناگهان تغییر کند – یعنی بیشتر از حد طبیعی دفع مدفوع داشته باشد و مدفوع شل‌تر و آبکی‌تر باشد – او به اسهال مبتلا شده است.

عوامل ایجاد اسهال کودکان:

-آنفولانزای روده: عامل آن ویروس آنفولانزایی است که باعث التهاب روده و معده شخص می‌گردد. تقریباً عامل بیشتر اسهال‌های  منجر به بستری شدن خردسالان می‌باشند.

عفونت باکتریایی: اسهال به همراه دل‌پیچه ، تب و خون در مدفوع که بایستی سریعاً کودک را نزد پزشک ببرید .

انگل: انگل‌ها هم می‌توانند باعث به وجود آمدن اسهال در کودکان شوند. بهتر این است فرد مبتلا بهداشت را رعایت کرده و درمان دارویی مخصوص را از پزشک درخواست نماید.

آنتی‌بیوتیک‌ها: برخی آنتی‌بیوتیک‌ها موجب اسهال در کودکان هستند . شاید دکتر نوع آنتی‌بیوتیک را تعویض کند و یا داروی ضد اسهال برای کودک تجویز نماید. 

تغذیه: مصرف بیش از حد میوه و آبمیوه‌های شیرین می‌تواند  وضعیت دفع را در کودکان تغییر دهد. به‌وسیله قطع مصرف آبمیوه به‌طور معمول اسهال نیز قطع می‌گردد. بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ سی‌سی روزانه میزان مجاز آبمیوه به کودکان بالای ۶ ماه است.

آلرژی: آلرژی نسبت به شیر و مواد لبنی گاهی کودکان را دچار اسهال و استفراغ می‌کند. اگر شما مشکوک هستید که اسهال کودک به شیر مربوط است در این باره با پزشک او مشورت کنید.

درمان اسهال کودکان

-ادامه دادن تغذیه با شیر خشک و یا شیر مادر

-استفاده از محلول الکترولیت مخصوص کودکان (ORS  )

– مایعات، آبمیوه‌ها و مواد غذایی حاوی قند فراوان مصرف نکنید.

– مصرف هر نوع مواد غذایی متشکل از کربوهیدرات‌های مرکب نظیر برنج، گندم، سیب‌زمینی، نان و غلات کودکان و هم‌چنین مصرف گوشت بدون چربی، ماست، میوه‌جات و سبزی‌ها بی‌ضرر است.

-ماست را در برنامه غذایی کودک مبتلا به اسهال بگنجانید.

-مراجعه به پزشک

کودک زیر سه ماه بایستی به دکتر مراجعه شود و کودکان بالاتر از سه ماه اگر علائم زیر را داشتند :

استفراغ

کاهش آب بدن ،خشکی دهان

 اسهال خونی یا مدفوع سیاه

 تب شدید

 بی‌حالی و بی‌اشتهایی

منبع : niniha

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + سه =

در خبرنامه مقالات ما عضو شوید

مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید