در حالی که هر کودک در پروسه زمانی خاص خود رشد می کند، تاخیر در نقاط قوت خاصی مانند صحبت کردن می تواند بسیاری از پدر و مادران را نگران کند که آیا فرزندشان روی نمودار و برنامه پیش می رود؟ در اینجا چند مساله مهم مربوط به مراحل رشد کلامی کودک ارائه شده است.
توجه به دیگران
کاترینا زیت، پاتولوژیست گفتاری در مرکز پزشکی بیمارستان کودکان سینسیناتی می گوید: ” تعامل اجتماعی پایه و اساس رشد زبان است. اگر فرزند شما به دیگران توجهی نداشته باشد و به صداها، موسیقی، بازی ها یا اسباب بازی های دارای قابلیت حرکت پاسخی ندهد، این می تواند یک نشانه هشدار دهنده از یک تاخیر احتمالی در سخن گفتن باشد”.
شروع حرف زدن
سوزان بانیفرت، رئیس خدمات آسیب شناختی زبان گفتاری در مرکز اختلالات ارتباطی دانشگاه تنسی دالاس می گوید: ” بین ۴ تا ۶ ماهگی، کودک شما در حرف زدن و گویش برخی از آواها تحرکاتی از خود نشان می دهد. کودک از این سن برخی از حروف صدادار را بیان می کند و هر چه به ۶ ماهگی نزدیکتر شود، می تواند برخی از حروف بی صدا را نیز کنار حروف صدادار بگذارد”.
تشخیص نام خودش
زیت می گوید: “بین ۶ تا ۹ ماه نوزاد شما باید هنگامی که نامش را صدا می زنید، متوجه شده و به سوی شما برگردد.” کودک شما همچنین باید به صداهای مختلفی که می شنود، عکس العمل نشان داده و حتی تلاش به تقلید از آنها کند. زیت می گوید: “به همین دلیل است که اگر والدین تا آنجا که ممکن است، با فرزندشان صحبت کنند، مفید و بسیار مهم خواهد بود”. تحقیقات نشان می دهد که کودکان دارای والدینی که از تعامل کلامی زیاد با کودکانشان استفاده می کنند، مهارت هایشان سریع تر رشد می کند.
کلمات اول
در حداکثر ۱۲ ماهگی، کودک باید نخستین کلمات خود مانند “مامان”، “داادا” و “بابا” را بگوید. شما می توانید با خواندن کتاب ها و به سادگی صحبت کردن با کودک خود در مورد کارهای روزمره، به افزایش واژگان او کمک کنید. لازم نیست ارتباط شما خیلی ساده یا بسیار پیچیده باشد. هنگامی که برای پیاده روی می روید، به سادگی در مورد گلهای زیبای سر راه و یا سگ بزرگی که از کنارتان رد می شود، صحبت کنید.
انجام حرکات
همچنین در ۱۲ ماهگی، کودک شما شروع به حرکات ساده معنادار خواهد کرد، مانند تکان دادن دست در هنگام سلام و خداحافظی و همچنین تکان دادن سر. استفاده از زبان بدن و حرکات در طول بازی، مهارت های ارتباطی کودک را تقویت می کند. این حرکات می تواند مانند قل دادن توپ به عقب و جلو، نشان دادن نحوه خوردن غذا یا حتی ورق زدن صفحات یک کتاب باشد.
درخواستهای ساده را دنبال کنید
بین ۱۲ و ۱۸ ماهگی نوزاد باید قادر به پاسخ به نام خودش باشد، معنای “نه” و “خداحافظ” را بفهمد و یک درخواست ساده شما را انجام دهد، مثلاً : “آیا می توانی عروسکت را نگه داری؟” تقریباً در این زمان، کودک قادر خواهد بود به قسمت های مختلف بدن خود اشاره کند. برخی بازی ها نیز در راستای ارتقای بیشتر اینگونه مهارت ها طراحی شده اند.
صحبت کردن تا ۲ سالگی
هنگامی که فرزند شما ۱۸ ماهه است، در عرض چند ماه آینده شما متوجه انفجاری در واژگان او خواهید شد. کودک باید حدود ۵۰ کلمه را تا زمانی که ۲ ساله است، بتواند درست ادا کرده و در طول این مدت، دو کلمه را با هم بگوید، مانند” مامان برو “و” سگ کوچولو “. شما می توانید با عریض کردن و افزودن صفات و توصیف ها در هنگام صحبت کردن با او، به رشد صحبت کردنش کمک کنید. مثلاً به جای گفتن “توپت کجاست؟” بپرسید: “توپ قرمز و بزرگ شما کجاست؟”
ابراز احساسات
در ۲۴ ماهگی، فرزند شما باید بتواند نیازهای فوری خود را با استفاده از کلمات به شما حالی کند و شروع به ترکیب کلمات (البته نه همه آنها به صورت یک سلسله کاملاً سازگار) نماید. در این سن، شما حدود ۵۰ درصد از مکالمات فرزند خود را درک خواهید کرد.
منبع : niniha
[ad_2]