یبوست
کودک شما در صورتی دچار یبوست است که یکی از نشانههای زیر یا تعداد بیشتری از آنها داشته باشد:
کمتر از سه بار در هفته اجابت مزاج داشته باشد
مدفوعاش سفت، خشک و به طور غیرمعمولی حجیم باشد.
دفع مدفوع برایش سخت باشد.
برای برخی از کودکان دفع مدفع هر چند روز یک بار طبیعی است. این که کودک یبوست دارد یا نه بستگی به این دارد که او چند بار به طور عادی دفع مدفوع میکند و دفع مدفوع او برای او چقدر آسان است. اگر مدفوع نرم است و به راحتی دفع میشود، تعداد کم موارد اجابت مزاج مشکلی محسوب نمی شود. اگر مدفوع سفت و دفع آن مشکل است، ممکن است کودک دچار یبوست باشد.
اگر کودک شما بیش از دو هفته دچار یبوست باشد، به آن یبوست مزمن میگویند.
یبوست ممکن است نتیجه کمبود نوشیدن آب، شیر و سایر مایعات باشد، یا اینکه کودک رژیم غذایی سالمی که حاوی مقدار کافی فیبرهای غذایی باشد، ندارد.
فیبرهای غدایی در غذاهایی مانند غلات سبوسدار، غلات آماده صبحانه سبوسدار، میوهها وسبزیهای وجود دارد. اگر کودک شما رژیم غذای پرچرب و شیرین (شیرینی و دسر و شکلات) میخورد،فیبر کافی دریافت نمیکند و احتمالا به یبوست دچار میشود.
یبوست در کودکان همچنین ممکن است هنگامی که نوزاد را از شیر پستان یا شیر خشک میگیرید و شیر گاو کامل به او میدهید، بروز کند، و هنگامی از غذاهای مخصوص بچه به غذاهای سر سفره میدهید، بروز کند.
یبوست ممکن است پس از بیمار شدن کودک یا دادن برخی از داروها به او بروز کند. یبوستهای کوتاه مدت نباید باعث نگرانی شما شود. اصولا یبوست در کودکان شایع است و معمولا به خودی خود رفع میشود.
در کودکان کمسن یبوست مزمن ممکن است ناشی از نادیده گرفتن میل برای اجابت مزاج باشد. کودکتان ممکن است نخواهد بازیاش را به این خاطر ترک کند یا ممکن است از اجازه گرفتن از معلم برای رفتن به توالت یا استفاده از توالت عمومی خجالت بکشد. هنگامی کودک از دفع مدفوع اجتناب میکند، مدفوع در بخش تحتانی روده بزرگ تجمع پیدا میکند و حجیمتر و سفتتر میشود. دفع این چنین مدفوعی دردناک است و باعث میشود کودک حتی بیشتر از اجابت مزاج پرهیز کند.
کارهایی که میتوانید برای رفع یبوست کودکتان انجام دهید، اینها هستند:
آموزش اجابت مزاج: به کودکتان آموزش دهید هنگامی که میل به دفع دارد، به توالت برود. برای این که اجابت مزاج کودک حالت منظمی پیدا کند میتوانید از کودک بخواهید در یک زمان مشخص در روز، ترجیحا پس از خوردن غذا، روی کاسه توالت بنشیند. در حین این کار با پخش موسیقی یا خواندن قصه به او آرامش بدهید.
داروها: بسیاری از داروهای ملین برای درمان یبوست در کودکان در دسترس هستند. انتخاب این ملینها بستگی به سن کودک و شدت یبوست دارد. در این مورد انتخاب دارو و میزان مصرف آن با پزشک خانوادگیتان مشورت کنید.
برنامه پاداش: به کودک در صورت رعایت آموزشهای توالت پاداش دهید. برای مثال اگر در موقع تعیین شده به توالت رفت و دفع مدفوع را انجام داد، به او چیز مورد علاقهاش را بدهید یا اجازه دهید کاری را که دوست دارد انجام دهد. به عنوان پاداش از غذا استفاده نکنید.در کودکان کمسن می توان با عکس برگردان یا ستاره روی یک نمودار استفاده کرد. و برای کودکان بزرگتر میتوان از اضافه کردن نمره برای یک پاداش بزرگتر مثل بردن به مسافرت یا سینما یا پارک استفاده کرد.
یبوست در نوزادان و کودکان عوامل متفاوتی دارد که از آن جمله می توان به کم آب خوردن در روز و یا مصرف زیاد شیر گاو اشاره کرد.
مواردی که باید در مورد یبوست کودکان بدانید
یبوست نوعی اختلال در سیستم گوارش است که ممکن است برای نوزادان و کودکان هم اتفاق بیافتد. اگر شکم کودک تان کار نکرد،نگران نشوید و خودتان را نبازید برای رفع این مشکل اول باید خونسردی خودتان را حفظ کنید و به سراغ راه چاره بروید یبوست باعث می شود سموم زیادی وارد جریان خون و به نقاط مختلف بدن منتقل شود. این سموم در دراز مدت بدن را دچار بیماری های مختلفی می کند.
یکی از مشکلات گستردهای که در دستگاه گوارش پیش میآید، یبوست است. در این وضعیت خاص روده ها قادر به حرکت مکرر نیستند. بیماری هایی که بر اثر یبوست پیش می آید:آرتریت، آپاندیست، آب مروارید، ورم مفاصل
نکاتی برای درمان یبوست کودکان
برخی از والدین فکر میکنند شکم نوزادشان باید هر روز کار کند واگر چنین نباشد نوزادشان دچار یبوست است، در حالی که این ها علائم یبوست نیست. اصطلاح یبوست زمانی به کار میرود که مدفوع به حدی سفت باشد که نتواند به راحتی از روده خارج شود. در صورتی که فرزند شما به راحتی مدفوعی نسبتا نرم را تخلیه می کند دچار یبوست نیست حتی اگر این دفع هر چند روز یکبار اتفاق بیفتد. گاهی یبوست در نوزادان میتواند ناشی از ناتوانی تجربه دفع مدفوع باشد. اگر نوزاد در هنگام دفع مدفوع دچار درد و سختی شود برای روزهای دیگر و دفع مدفوع بعدی به دلیل ترسی که از قبل به او وارد شده است سعی میکند به خودش فشار نیاورد و مدفوع را دفع نکند که این خود باعث یبوست میشود. مصرف مقادیر قابل توجهی از شیر گاو به خصوص در اطفال زیر ۲ سال نیز میتواند یکی از دلایل یبوست باشد.
برای رفع مشکل بهتر است با دست تمیز و گرم شده، شکم شیرخوار و نوزاد را ماساژ دهید. حمام کوتاه مدت و حرکت دادن پاهای نوزاد یکی دیگر از روش هایی است که باعث می شود ماهیچه های شکمی تحرک پیدا کنند و دفع مدفوع راحت تر انجام شود. چرب کردن اطراف مقعد هم به تحریک دفع کمک می کند. بعد از ۴ تا ۶ ماهگی اضافه کردن فیبر به برنامه غذایی مثل پوره میوه یا سبزی از یبوست پیشگیری می کند. مصرف چند نوبت آب جوشیده همراه با شیر بعد از ۶ ۴ ماهگی به خصوص در کودکانی که در مناطق گرمسیر زندگی می کنند، توصیه می شود. خط آخر درمان هم تجویز داروهای محرک یا اسموزی مثل شربت لاکتولوز است. البته داروهای محرک را نباید طولانی مدت یا بدون نظر دکتر مصرف کرد و اگر نیاز به مصرف دارو بود، باید داروهایی مصرف شود که عادت ایجاد نکنند و باعث تنبلی روده به دنبال قطع دارو نشود. دارو حتما باید به وسیله پزشک تجویز شود.
چند راه برای درمان یبوست در کودکان و نوزادان
۱-نوزادان را در فواصل استاندارد شیر بدهید تا مواد غذایی در روده به خوبی هضم شود.
۲-غیر از مواد غذایی روزانه، شیر، غلات سبوس دار و آبمیوههای تازه را در رژیم غذایی روزانه کودک تان قرار دهید.
۳-به مقدار کافی به او آب بدهید.
۴-در نوزادان بالای ۵ تا ۶ماه از آبمیوهایی مثل سیب و گلابی استفاده کنید. البته با دستور پزشک و به اندازه کم.
۵-از غذاهای پرفیبر مثل انواع لوبیا نخود سبز، زرد آلو، آلو و اسفناج استفاده کنید.
۶-شکم نوزادتان را به آرامی ماساژ دهید.
۷-در نوزادان بالای ۶ ماه زیر نظر پزشک میتوانید از شیافهای گلیسرین برای نرم کردن مدفوع استفاده کنید.
منبع : niniha
[ad_2]